Våra valpar

Intresserad?

Vi tar emot intresseanmälan för våra framtida valpar. Om du är intresserad att i framtiden bli vår valpägare kontakta oss på nataliagachkova@hotmail.com .

I mailet berätta om dig själv, familj, och vad du vill göra med din framtida valp.

En valp från oss är:

  • Registrerad i ÖSS/IKU. Stamtavla godkänd av IKU
  • Vaccinerad
  • Avmaskad
  • Chippad
  • Dolda-fel försäkrad

Valparnas uppväxt


Tips och riktlinjer

!OBS! Mängd på foder kan ändras och varieras beroende på valpens skick! Valpens revben skall kännas men inte synas. Valpen ska inte spreta med tårna, tassen måste hållas i en "boll". !OBS!  

2-3 månader

Antal måltider per dag: 4-5 gånger

Mängd per måltid: Ca 150g-200g

Foder per dygn: 400g mejeriprodukter (kvarg, yoghurt, mjölk, fil), 300g kött (nötkött), 200g spannmål (kokt ris, havre, eller bovete), 100g grönsaker (kokta).

Extra: 1 ägg/vecka (kokt eller omelett), 1tsk fisk eller laxolja i köttet 3gånger/vecka.

Övrigt: Maten ska serveras i speciella matskålshållare som det går att justera höjden på. Matskålen ska vara i brösthöjden på valpen. Det är nödvändigt för att valpens hållning utvecklas bra. Om valpen äter från marken så kan ryggen bli "krokig" och handleden på framtassarna blir svaga.

Viktigt att tänka på att maten inte får vara för varm eller kall, helst ska den ges ljummen eller rumsvarm. Efter maten ska man inte leka eller aktivera valpen. Låt valpen vila i 1.5-2 timmar.

Valpen skall alltid ha rent vatten tillgänglig!!


Fysisk träning: Ingen! Låt valpen leka och röra sig så mycket den vill. Tvinga inte valpen till motion! Endast lugna promenader får göras. Låt inte klättra i trappor, hoppa över hinder eller leka med tunga, vuxna hundar som kan knuffa omkull eller trampa på valpen och orsaka skada. 


Dressyr: Börja träna grundsaker som valpens namn, kom, sitt, nej osv men var noga att inte överträna en kommand då valpen kan tröttna och tänk på att en liten valp inte har så mycket tålamod som en vuxen hund, så valpen kommer inte ligga plats i 1 timme hur mycket ni än tränar. Besök gärna valpkurser.


Rumsrenhet: För att valpen snabbare blir rumsren gå ut med valpen direkt efter sömn eller mat (efter maten är det endast för toabesök, efter sömn kan man leka med valpen!). Man kan också märka när valpen vill ut, valpen börjar gnälla, nosa på golvet och blir rastlös.

Nafsning: En liten valp är precis som ett barn – väldigt nyfiken och vill röra vid allt. Eftersom valpen inte har några händer så använder han munnen. Oftast brukar nafs vid lek och bus försvinna gradvist av sig själv efter att mjölktänderna har bytts ut. Man kan avleda valpen med en leksak eller ge valpen något hårt att gnaga på.

Lek: När du leker med valpen undvik alla former av dragkamp. Anledning till det är att mycket dragkamp kan leda till att underkäken åker fram och skapar underbett på valpen vilket är ett fel bett och valpen kommer inte kunna vara med på utställningar. Dragkamp kan introduceras när valpen får permanenta tänder och bettet är format.

Päls: En VEO valp har en tjock, ullig, fluffig och varm päls. De håller sig varma mycket bra och det man måste tänka på att ge de möjlighet att kyla av sig. Under sommaren ska en valp alltid kunna vara i skuggan, de brukar själva söka upp skuggiga platser där de vill ligga. På vintern var noga med att inte ha det för varmt i huset eller sätta på golvvärme. Valpar som är varma andas snabbt och flåsar. De brukar vilja ligga på golvet istället för sin korg och gärna med magen tryckt mot golvet för att få kyla.

Tänder: Valparna har mycket vassa mjölktänder som de gärna använder när de utforskar världen omkring sig. Ibland kan de vara för hårdhänta mot sig själva och bita i saker som de egentligen inte ska, t.ex något metalliskt. Då kan det hända att tippen på deras långa och smala huggtänder går av. Vanligtvis är det ingen fara eftersom det är en mjölktand som ändå ska falla ut, men ha det under uppsikt så att inte valpen blir svullen i käken, röd, eller visar obehag.

Öron: I denna ålder kan öronen på en valp vara helt hängande, delvis, periodvis hängande eller fullt stående. Om man har en valp med hängande öron ska man vara noga med att hålla de rena. Öron som blir fuktiga och smutsiga kan bli infekterade och börja klia, har en valp vassa klor kan han råka klia ett sår i örat som också blir infekterat och förvärrar situationen. Ha en vana att kolla valpens öron ibland.

Glöm inte att vid 12 veckors åldern ska valpen vaccineras igen!



3-4 månader

Antal måltider per dag: 4 gånger

Mängd per måltid: Ca 300g-400g

Foder per dygn: 400-500g fil/yoghurt/mjölk, 300-400g kött (nötkött,vilt), 200-300g kvarg/keso, 150-200g spannmål, 100g grönsaker.

Extra: 1 ägg gula 2-3 gånger per vecka, 1msk fisk eller laxolja i köttet 1 gång/vecka.

Övrigt: En gång per vecka kan man byta ut kött mot kokt fiskfilé. Var noga med att ta bort alla fiskben! Om valpen börjar äta grus och jord kan det bero på underskott av kalcium och fosfor i kroppen som valpen försöker hitta själv. Då kan det vara bra att ge valpen mineraltillskott.


Fysisk träning: Fysisk ansträngning ska ökas gradvist. Om din valp växer upp under vinterhalvåret är spring på mjuk snö passande aktivering (Se upp för vassa iskanter), om din valp växer upp under sommarhalvåret är spring i sand och lek i vatten passande. Tvinga inte valpen till stora mängder av fysisk träning - det leder till dålig utveckling. Fysisk träning som trav efter ägaren, joggning, eller cyckelpromenader kan introduceras endast efter 12 månaders åldern. Drag kan introduceras tidigast när hunden är 1 1/2 år.


Tänder: Valpen börjar hamna i tandbytesfasen. Första tecken på det är när man ser glipor mellan tänderna. Käken växer men mjölktänder gör inte det. Emaljen på tänderna får en grå eller blåaktig ton. Ibland kan tandbyten åtföljas av svullnad eller rodnad i tandköttet. Kliande tandkött ökar valpens lust att gnaga och bita i saker. Oftast brukar framtänder bytas ut. Problem med detta brukar inte dyka upp. Problem kan dyka upp vid byten av huggtänderna. Viktigt är att se till att de faller ut i rätt tid så att den nya huggtanden får plats att växa rätt för att rätt bett kan formas.

Det hjälper att ge valpen köttben att tugga på för att skaka loss tänderna. Under tandbytet kan öronen sloka. Valpen kan bli slö och trött. Det är nyttigt att ge valpen brosk och gelatin i maten.


4-5 månader

Antal måltider per dag: 3-4 gånger

Mängd per måltid: Ca 400g-500g

Foder per dygn: 400-500g kött (nötkött,vilt), 300-400g kvarg/keso, 200-300g fil/yoghurt/mjölk, 200-300g spannmål, 200-300g grönsaker.

Extra: 1 ägg gula 3 gånger per vecka, 1msk fisk eller laxolja i köttet 3 gånger/vecka. En gång per vecka kan man byta ut kött mot kokt fiskfilé. I denna åldern är det bra att ge extra brosk och ben till valpen eller koka soppa på ben och ge som gelé, naturligtvis tas kokta ben ut ur soppan.

Övrigt: Om valpens öron är mjuka kan man ge extra brosk och ben till valpen eller koka soppa på ben och ge som gelatin. Se till att valpen inte är tjock. Valpen ska ha muskler, inte fett på kroppen och vara glad och aktiv. Stor tyngd kan leda till fel formering av skelettet.


Fysisk träning: Samma som tidigare. Undvik att tvinga valpen till lek. Normalt sett är de väldigt aktiva och lekfulla av sig själva så extra fysisk träning behövs inte. Blir valpen trött så låt honom vila. 

Tänder: Ha extra noga koll på tänderna i denna åldern. Lär valpen att visa tänder. Det hjälper dig att hålla noga koll på hur tänderna och bettet utvecklas samt lär valpen att visa tänder. Under utställningar är det alltid obligatorisk tandkontroll så det är bra att valpen lär sig visa tänder från unga år.


5-6 månader

Antal måltider per dag: 3-4 gånger

Mängd per måltid: Ca 400g-500g

Foder per dygn: 500-600g kött (nötkött,vilt), 300g kvarg/keso, 200g fil/yoghurt/mjölk, 200-300g spannmål, 200-300g grönsaker.

Extra: 1 ägg gula varannan dag, 1msk fisk eller laxolja i köttet 3 gånger/vecka. En gång per vecka kan man byta ut kött mot kokt fiskfilé. Bra om valpen då och då får soppa kokt på ben och kött.

Övrigt: Valp mellan åldern 2½-6 månader är i en aktiv växfas. Ha noga koll på utfodringen

Fysisk träning: Vid för få promenader eller promenader endast på mjuk mark kan valpens klor växa ut för mycket och börja störa valpen. För långa klor kan leda till att valpen börjar halta eller börjar gå på ett fel sätt så att valpens tass ställning till slut blir fel. För att detta inte ska hända är det viktigt att klippa för långa klor så att de inte stör. Man kan köpa speciella klosaxar i djuraffärer. Ha vana att kolla valpens klor så att de är i optimal längd och försök att promenera på asfalt eller grus åtminstone 20 minuter per dag. 


6-7 månader

Antal måltider per dag: 3 gånger

Mängd per måltid: Ca 500g

Foder per dygn: 600g kött (nötkött,vilt), 350g kvarg/keso, 200g fil/yoghurt/mjölk, 200g spannmål, 200g grönsaker.

Extra: 1 ägg gula varannan dag, 1msk fisk eller laxolja i köttet 3 gånger/vecka. En gång per vecka kan man byta ut kött mot kokt fiskfilé.

Övrigt: 1 gång i veckan kan man byta ut kött mot inälvsmat.

Fysisk träning: Hopp över hinder, klättring i trappor och vandring på is är nu tillåten men var noga att inte tvinga valpen till motion. Låt valpen själv välja hur mycket han vill springa och klättra.   


7-8 månader

Antal måltider per dag: 2-3 gånger

Mängd per måltid: Ca 600g

Foder per dygn: 600-700g kött (nötkött,vilt), 350-450g kvarg/keso, 200-300g fil/yoghurt/mjölk, 200-300g spannmål, 200-300g grönsaker.

Extra: 1 ägg gula varannan dag, 1msk fisk eller laxolja varannan dag. 1-2 gånger per vecka kan man byta ut kött mot kokt fiskfilé eller inälvsmat.


8-9 månader

Antal måltider per dag: 2-3 gånger

Mängd per måltid: Ca 700-800g

Foder per dygn: 650-750g kött (nötkött,vilt), 350-450g kvarg/keso, 250-350g fil/yoghurt/mjölk, 200-300g spannmål, 200-300g grönsaker.

Extra: 1 ägg gula varannan dag, 1msk fisk eller laxolja varannan dag. 1-2 gånger per vecka kan man byta ut kött mot kokt fiskfilé eller inälvsmat.


I åldern 8-12 månader får VEO tikar sitt första löp som brukar vara ungefär 18-23 dagar.

De blir mer lekfulla och mindre lydiga. Under löpperioden är det viktigt att ha extra koll på tiken och promenera endast men koppeln. Undvik att besöka hundrastgårdar då en löptik är väldigt provocerande för okastrerade hanhundar.

Normalt sett är VEO tikar väldigt renliga och tvättar sig själva men om man har ljusa möbler eller mattor kan det vara bra att köpa in speciella löptrosor för tikar som finns i djuraffärer.


9-10 månader

Antal måltider per dag: 2-3 gånger

Mängd per måltid: Ca 800-900g

Foder per dygn: 700-750g kött (nötkött,vilt), 400-450g kvarg/keso, 300-350g fil/yoghurt/mjölk, 250-300g spannmål, 250-300g grönsaker.

Extra: 1 ägg gula varannan dag, 1msk fisk eller laxolja varannan dag. 1-2 gånger per vecka kan man byta ut kött mot kokt fiskfilé eller inälvsmat.

I denna ålder brukar hanvalpar att bli vuxna hanhundar. Det märker man när hanvalpen börjar lyfta på benet för att markera sitt revir. Alla promenader kommer nu bli längre då hunden inte längre kissar ut allt på en gång utan håller sig för att markera sitt revir på fler ställen. Detta är ett normalt beteende för en hanhund. Hans doft har förändrats och nu kommer han inte längre dofta valp som tidigare. Andra hundar kommer identifiera honom som en hanhund nu. Hunden kommer börja uppvakta tikar och kan bli aggressiv mot andra hanhundar. Speciellt när det är tikar i närheten. Andra hanhundar kan även bli aggressiva mot honom. Ha väldigt noga koll på hunden när han träffar andra hanhundar speciellt under löpperioder. 


11-12 månader

Antal måltider per dag: 2-3 gånger

Mängd per måltid: Ca 900-1000g

Foder per dygn: 800g kött (nötkött,vilt), 300g kvarg/keso, 200g fil/yoghurt/mjölk, 300g spannmål, 200g grönsaker.

Extra: 1 ägg gula varannan dag, 1msk fisk eller laxolja varannan dag. 1-2 gånger per vecka kan man byta ut kött mot kokt fiskfilé eller inälvsmat.

Joggning: När hunden blir 1 år gammal kan man introducera fysisk träning för hunden som t.ex joggning bredvid ägaren eller efter cykeln. Då är det viktigt att hunden travar och inte galopperar under träningen. Galopp kan göra ryggen "ostabil och vinglig". Trav är därimot en bra gångart som tränar hundens kondition.

Drag: Drag kan introduceras tidigast när hunden är 1½ år. Det är viktigt att skaffa rätt dragsele för att hunden inte ska skada sig under träningen.

Pälsvård: Ungefär två gånger per år fäller en VEO väldigt mycket päls. Vanligtvis innan vinter och innan sommar. Det är bra att då och då borsta pälsen för att ta bort underullen och låta ny päls växa fram lättare. Borstar och kammar kan man köpa in i djuraffärer.

Övrigt: När hunden är 1 år gammal kan man göra en mentaltest (T). När hunden fyller 1½ kan man röntga hundens armbågar och höften för att få HD och ED resultat. Röntgenbilderna skickas in till ÖSS som sedan registrerar resultaten och skickar den sedan till er.